Sömestr Tatili Başlarken Ailelere Öneriler

Sömestr Tatili Başlarken Ailelere Öneriler
 
 

Sömestr Tatili Başlarken Ailelere Öneriler

SÖMESTR TATİLİNİN BAŞLANGICI: KARNE!

Sömestr tatiline iyi başlamanın ilk adımı karne alma sürecinin doğru atlatılmasından geçiyor. Çocukların bir yarı dönem süresince ders başarılarının bir göstergesi olarak hazırlanan karneler onların sevinç, coşku, üzüntü ve öfke gibi çok çeşitli duygular yaşamalarına neden olabilir. Karne karşısında ailenin nasıl bir tutum benimsediği çocukta başarısızlık ve yetersizlik hislerinin yerleşmesine sebep olabiliyor. Özgüvenlerini ve kendilik algılarını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle karnesi nedeniyle aşağılan, küçümsenen çocuklarda başarısızlık, yetersizlik gibi olumsuz kendini algılama biçimlerinin yerleştiğini ve yetişkinlik döneminde de başarı gerektiren durumlarda bu duyguların kolaylıkla yeniden tetiklenebildiğini biliyoruz.

 

AİLELER KARNE KARŞISINDA NASIL BİR U UM İÇİNDE OLMALI?

Çocuğun karnesini değerlendirirken karnenin onun başarısının ve yeteneklerinin yegane göstergesi olmadığı unutulmamalı. Çocuğu başkaları ile kıyaslamak, karnesinden ötürü uygunsuz cezalarla karşı karşıya bırakmak yapıcı değil yıkıcı çözümler olarak görülmektedir. Karne sonrasında yapılacak yorum ve eleştirilerde kelimelerin seçimi konusunda hassas olunmalı, eleştirilerin çocuğun kişiliğine yönelik değil davranışlarına yönelik olmasına dikkat edilmeli. Örneğin “sen tembel bir çocuksun” demek ile “bu dönem derslerine yeterince zaman ayırmamış gibi görünüyorsun” demek aynı şey değildir. Eleştiriler ile ilgili bir diğer önemli nokta da eleştirinin arkasından bir öneri gelmesi gerektiğidir. Eğer yapılan eleştiri temelde bir davranışı değiştirmeyi, iyileştirmeyi hedefliyorsa bu konudaki beklentinin net şekilde karşı tarafa aktarılması doğru olacaktır. Bu nedenle çocuklarımızı eleştirirken, eleştirilen davranışın nasıl değiştirilebileceği hakkında yol gösterici olmamız yararlı olur. Az evvel verdiğimiz örnek üzerinden devam edecek olursak “bu dönem derslerine yeterince zaman ayırmamış gibi görünüyorsun” cümlesinin “önümüzdeki dönem birlikte bir çalışma programı hazırlayabilir ve zayıf olan derslerini desteklemek için biraz daha sistemli çalışabiliriz, ne dersin?” şeklinde devam etmesi uygun olacaktır.

 

SÖMES R A İLİNDE ÇOCUKLARA NASIL DAVRANMALI?

Ailelerin, uzun bir çalışma ve yorulma dönemi sonrasında yoğun tempolarına kısa bir ara veren çocuklarına sömestr tatilinde dinlenmeleri ve tatillerini diledikleri gibi geçirebilmeleri için olanak sağlaması önemlidir. İyi bir tatil ve dinlenme çocukların yeni eğitim dönemine hazırlanmasında önemli bir etkendir. Sömestr tatili süresince çocuğu ders çalışma konusunda zorlamak ya da yapmak istemediği etkinlikleri zorunlu kılmak motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir. Tatilde neler yapmak istediği konusunda planlama yapmasına izin vererek kendisi ile ilgili konularda sorumluluk alması için teşvik edebilirsiniz.

 

SÖMES R A İLİNDE ÇOCUKLARLA BİRLİK E NELER YAPILABİLİR?

Çocukların bu dönemde eve kapalı kalıp tüm zamanını bilgisayar-televizyon-tablet üçgeninde geçirmesini önlemek için alternatif etkinlikler yapmak ve birlikte keşfedilecek yeni şeyler bulmak çocuklar için olduğu kadar anne babalar için de eğlenceli bir seçenektir.

Birlikte müze gezileri yapabilirsiniz, ailece dahil olabileceğiniz çeşitli atölyelere katılabilirsiniz, şehrinizde bulunan kütüphanelere giderek dijital nesilin çocuklarına binlerce kitabın içerisinden seçeceği bir kitabı okumanın keyfini ve gerçek kitap kokusunun mutlulukla ilişkisini gösterebilirsiniz, sinema filmlerini ve tiyatro oyunlarını keşfedebilir film ya da oyun sonrasında birbirinizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz, sergilere katılarak birlikte sanatın nasıl farklı boyutlarda, farklı duyulara hitap ettiğine şahit olabilirsiniz, fabrika gezileri yaparak neyin nasıl yapıldığını keyifle izleyerek birlikte değişimi ve dönüşümü gözlemleyebilirsiniz.

 

 

SÖMES R A İLİNDE ÇOCUKLARIN BAŞARISINI AR IRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Sömestr tatilinde çocukların yeterince dinlenmesi ve eğlenmesi motivasyonunu besleyecek en önemli basamaklardandır. Anne-babaların bu motivasyonu pekiştirmek için çocuklarıyla birlikte yeni deneyimler yaşayarak tatili yeni keşiflerin yapılacağı bir sürece dönüştürmeleri çocukları zihinsel olarak da besleyecektir. Daha önce gitmediğiniz bir yere gitmek, yürümediğiniz bir yoldan yürümek gibi küçük değişiklikler bile beyninizi farklı şekilde çalışma, farklı açılardan bakma ve bir durumu değişik yönleri ile görebilme konusunda geliştirir. Bu nedenle çocukları tekdüzelikten sıyrılmaları için desteklemek ve zihinsel olarak geliştiren bu öğretici deneyimlere olanak tanımak, çocukların başarısına da dolaylı olarak katkıda bulunacaktır.

 

Bu yazı Dr. Melis Demircioğlu tarafından yazılmış ve çeşitli kaynaklarda yayınlanmıştır. Her hakkı saklıdır ©